Sara
15409
page-template-default,page,page-id-15409,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15823

ALLRA KÄRASTE SARA!

Stort grattis på din 30-års dag. Jag funderade väldigt länge på vad vi skulle ge dig i trettioårspresent. Jag ville att det skulle vara något roligt och spännande, något du verkligen kunde ha användning av så jag frågade mig själv vad jag skulle vilja vetat och gjort för tre års sedan som jag känner att jag förstår bättre nu och då blev svaret istället något ganska träigt. Jag har under det senaste året funderat mycket kring frihet och vad det betyder att leva ett rikt liv. Hur jag vill att den lilla familjen ska bo, hur jag ska kunna få mer tid med Iris och med allt annat utan att jobba ihjäl mig.

 

De här tankebanorna gjorde att jag försökte se hur mitt liv kunde bli mindre fångat i det ekorrhjul som normalt är arbetslivet. Det jag kom fram till var att det mesta handlar om pengar på ett eller annat sätt. Och framför allt att man måste byta sin tid mot pengar för att leva ett liv där man inte har hur mycket tid som helst. Det var i den här vevan Linn tipsade om en blogg som heter rika tillsammans. På bloggen är det ett par som försöker förklara hur man ska göra för att bli rik utan att man bara ska prova den här lätta metoden eller bara investera i bitcoin eller liknande.

 

Förklaringarna var istället att man genom ränta på ränta kan låta pengar arbeta dygnet runt för en istället för att byta tid mot pengar. Kort sagt så var det att investera i börsen vilket jag inte något alls om. Men bloggen citerade en professor på Berley i USA som sa inom nästan alla saker behöver man lägga ner mängder av tid för att bli medelmåttig. Men ekonomi däremot behöver man inte lägga någon tid för att vara medelmåttig i, det kan man bli med en gång. Jag bifogar här en artikel på rika tillsammans och en pod som förklarar precis det här:

 

Artikel: https://rikatillsammans.se/tjana-pengar-spara-pengar-bli-rik

 

Om de tar för lång tid så försöker jag att ultrasammanfatta här. Genom att inte satsa på en aktie tex apple som är beroende av hur det går med försäljningen av iphones så satsar man helt enkelt små summor i alla bolag i en branch eller land. Det betyder att man inte behöver vara orolig för hur försäljningen går utan har satsat på en hel marknad. Sprider man sen sina pengar över många marknader så blir man inte påverkad av att apple går i konkurs. För att man ska mista alla sina pengar ska istället typ hela USAs ekonomi gå i konkurs. Och om det nu skulle hända skulle man ha större problem än sina sparpengar kanske 😛

 

Det man satsar på är att börsen går upp med andra ord. Varför då? Jo, börsen har gått upp historiskt. Enskilda år kan vara dåliga men sen börsen började har alla tioårsperioder visat en uppgång. Givetvis vet vi inte vad som händer imorgon men om man sparar på längre sikt kommer pengarna att växa. Hisoriskt ger börsen om man slår ut den över tid en avkastning på 8% per år.

 

Nu kanske du tänker som jag tänkte. 8% är ju typ ingenting. På 100 kr är det 8 kr. Och när jag har 10 000 så är det ändå bara 800 kr på ett år vilket är en jobbdag extra. Och det stämmer…. Men… Det är just ränta på ränta som man inte kan tänka sig till. För om du sparar 1000 kr i månaden om du startar på 10 000 kr. Så är det först 800 kr. Men för varje år så beräknas räntan igen och igen. Därför kallas ränta på ränta ibland för det åttonde underverket. För om man gissar hur mycket sparande på 1000 kr i månaden skulle bli på 25 år tänkte iaf jag att det var 12 månader x 1000 = 12 000 x 25… plus lite till så typ 300 000 det blev av det.

 

Men det blev det inte. Svaret kan du hitta här i den här länken:

 

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

 

Eller så kan du tjuvkika här: För svaret är 1 015 938 kr. Det var 700 000 mer än jag gissade.

 

Men mitt nästa problem var att jag inte vet var men köper eller säljer eller hur man ska göra för att balansera om en aktieportfölj även om där fanns många bra artiklar både på rika tillsammans och andra bloggar. Men så dök plötsligt något upp som jag blev helsåld på vilket var Lysa som är en fondrobot. Och om du bara ska lyssna på en sak som jag skriver till dig här så hör det här:

 

https://rikatillsammans.se/lysa/

 

Här behövde man inte veta så mycket medan månag proffs redan hade tyckt till om den bästa blandningen av de här indexfonderna vilket verkade vettigt för mig. Därför valde jag att placera mina pengar inför framtiden där och hoppas de kommer växa på ett bra sätt där. Det är även mot bakgrund av det som jag nu har skrivit hela det här brevet till dig, för jag hade önskat att ja vetat tidigare. Att jag vågat fråga tidigare, att jag satt mig in i det här tidigare. Både för pensionens skull, för familjen och livets skull och för mitt eget samvets skull. Att jag har tagit ett beslut om vad jag tror på utifrån vetenskaplig statistik som bevisats vara det mest effektiva över tid.

 

Givetvis kan jag inte ge dig allt det jag kommit fram till här, men jag hoppas jag har visat att det här finns så att du själv kan få upptäcka på samma sätt som jag fick och därmed även kan få uppleva den sinnesron som kom med att lösa upp klumpen i magen omkring sparande, pension och pengar. Det är den egentliga presenten jag skulle vilja ge dig, resan mot en större frihet i ditt liv framåt för jag älskar dig och vill dig allt det bästa och hoppas att du ska få det. För det förtjänar du. Och det menar jag verkligen. Men tyvärr kan man inte ge bort allt det i ett paket, men jag vill försöka börjar hjälpa dig att upptäcka och hjälpa dig att starta ett konto hos lysa där vi på amiralsgatan sätter in de första 500 🙂

 

Klicka på länken här under när jag står brevid så gör vi det tillsammans:

 

https://lysa.se/bli-kund

 

Till sist vill jag bara säga grattis ännu en gång. Jag älskar dig och är så stolt över att få vara din bror.

 

Alla kramar

Henrik